Blog Kukoa
Dirección técnica en estrategias de Márketing Digital

Cap a mitjans de setembre, Google va anunciar el nou motor de cerca: El Hummingbird (Colibrí, en català) és un nou motor de cerca que funciona sobre les darreres actualitzacions de l'algoritme tradicional de Google (Penguin i Panda).
El nou motor incorpora cerca semàntica i programació neurolingüística per poder realitzar valoracions subjectives dels continguts... bé, de fet no és tan 'nou', la patent de Google per la cerca semàntica data del 3 de Març de 2003 (concedida el 8 de Novembre de 2011).

Excés d'informació

Search-Timeline-1997---2013-286

Des dels inicis del 2000 van començar a originar-se noves empreses tecnològiques que oferien serveis d'anàlisi de la qualitat dels continguts web, pel que tothom veia un moviment natural cap a una tendència d'entendre els resultats de les cerques, més que llistar la quantitat d'informació. Alguns ja parlaven d'un web 3.0 semàntic, quan encara els costava entendre el concepte del 2.0, però no existia una estructura sòlida per poder realitzar la implementació.


Fins ara havíem adaptat els nostres habitats de cerca als requisits de Google, per exemple, si volíem cercar "Material d'oficina a la ciutat de Barcelona" fèiem diferents cerques per trobar els resultats, així cercàvem la informació per paraules clau, mitjançant "material despatx Barcelona" o "papereria Barcelona". El cercador no ens retornava sinònims i moltes vegades no acabàvem trobant la informació que més ens interessava.

 

Rellevància en cerca

thumb hummingbird
Amb el nou motor, es pren sensibilitat del què és rellevant en la cerca de l'usuari i quan, pel que la cerca de "material oficina" es vincularà amb informació creuada del compte de Google (àmbit de treball), localització (ciutat) o antecedents de navegació (pàgines visitades o preferides), millorant en la qualitat de l'experiència de l'usuari vers la cerca: tendint, cada vegada més, a la forma amb què parlem que, fins ara, era completament diferent a la manera amb la que cercàvem informació a internet.


Però no només es creuarà la cerca de continguts semàntics, sinó que també els resultats de cerca variaran en funció del dispositiu de la consulta, pel que cercar "papereria Barcelona" en l'ordenador de l'oficina pot significar que s'està buscant una web per comprar material, mentre que la mateixa consulta des del dispositiu mòbil significa que volem saber la papereria més propera a la nostra localització actual. Aquest detall reflexa l'estratègia de Google pels pròxims anys.

 

SCHEMA i SEO

Nexus 4 - Impressionist ArtistsPer poder fer tot el reconeixement semàntic i neurolingüística del web, el nou motor es basa amb el projecte schema (www.schema.org) podent localitzar els fragments de continguts rics amb significat, de la mateixa manera que Facebook i altres xarxes socials es basen amb el protocol Open Graph per identificar els fragments de contingut significatiu per mostrar els resultats de les cerques.


La incorporació de Schema en el nou motor, obre noves formes de millora del contingut orientat als cercadors (SEO) i, conseqüentment, una millora en l'optimització de les campanyes de màrqueting (SEM) que es basin amb Google Adwords. Així com una millora de la comprensió de les dades entre dispositius, ja que el problema actual és l'avaluació de la qualitat dins de tanta quantitat.

 

 

ESTRATEGIA OFFLINE DINS DE ONLINE

Des de març, Google ha anat incorporant el creuament de dades multi plataforma dels usuaris, és a dir, van realitzar un pas endavant per la implementació del nou motor comparant les cerques que fèiem en dispositius mòbils i fixes, per poder aprendre més del nostre comportament i de les nostres cerques habituals.


És un fet que qualsevol empresa ha d'alinear tots els seus productes Offline amb el món Online i és per això que Google ha planificat al detall tots els passos a seguir per arribar a una determinada meta.

1998 mcleod brin pagegoogle-garage-1google-garage-9


No és aleatòria la presentació del Hummingbird com a nou motor de Google, per això, 15 anys després de l'inici en el garatge de la senyora Susan Wojcicki, es va triar el mateix emplaçament per anunciar l'aparició del Hummingbird, així com tampoc és casualitat que s'hagi anunciat el nou motor de cerca quan l'aparició de les ulleres Google és imminent.

El que no pot fallar en una empresa és la comunicació dels productes Online i Offline, i el nou motor és un clar exemple de com reforçar una posició Online, incorporant qualitat de cerques, que es traduirà amb el reforç Offline de les ulleres amb realitat augmentada.

Gràcies a les noves qualitats en la cerca de la informació a internet Google disposa d'una eina online per donar valor a les ulleres. D'aquesta manera, els resultats de les cerques per veu s'adaptaran més a les necessitats dels usuaris, d'una manera més natural ens permetràn comunicar-nos amb la tecnologia i ser compresos per les màquines.

Com a meta secundària, Google obre les portes per la millora del protocol entre dispositius, el que coneixem com a "internet de les coses", que ja ens vam referenciar amb un post anterior: Nueva perspectivas de la aplicación de la tecnología Bluetooth en dispositivos iBeacon para la mejora de la experiencia de cliente. Però caldrà seguir de prop el comportament del nou motor i les millores que facin a partir del gener, per anar-nos adaptant a les consequències que es derivin cap als altres camps com indexacions web, resposta de Facebook o, potser, un nou camp de batalla entre Open Graph i Schema.

 

 

Fonts:
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-adv.htm&r=1&f=G&l=50&d=PALL&S1=08055669&OS=PN/08055669&RS=PN/08055669


http://insidesearch.blogspot.com.au/2013/09/fifteen-years-onand-were-just-getting.html


http://searchengineland.com/schema-org-7-things-for-seos-to-consider-post-hummingbird-172163


http://searchengineland.com/google-enables-cross-platform-local-search-as-carrot-for-web-history-113811


http://www.seobythesea.com/2013/09/google-hummingbird-patent/


http://www.internetmarketingninjas.com/blog/search-engine-optimization/5-myths-googles-hummingbird/